perjantai 16. heinäkuuta 2010

Pörssipsykologiaa...

NOKIA

Miksi ihmiset keskustelupalstoilla odottavat ja osa pitää jopa todennäköisenä lähiaikojen Nokian kurssin raketointia? Ihmiset ajattelevat, että eihän Nokian hinta voi olla pitkällä aikavälillä vain alle 7 euroa osakkeelta. Mihin tämä olettamus perustuu? Historia on mitä on, mutta joku syy jatkuvalle kurssinousulle täytyy löytyä, ennen kun se on mahdollista. Viime aikoina Nokialta ei ole kuulunut kauheasti positiivisia tiedonantoja. Tyhjästä on paha nyhjäistä.

Mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu torstaina? Jos oletetaan, että käymme kauppaa täydellisesti toimivilla, tehokkailla markkinoilla, kurssin ei pitäisi nytkähtää kovinkaan paljon suuntaan tai toiseen. Tämä olettamus perustuu siihen, että negatiivisen tulosvaroituksen jälkeen Nokian kurssi tuli alas reilusti. Eikö silloin löydetty ns. oikea hinta osakkeelle? Mutta luulenpa, että kurssi tulee vielä ensi torstaina alaspäin, vaikka osavuosikatsauksen tiedot olivat odotettuja. Vaikka markkinat olisivatkin tehokkaat, eivät ne ole rationaaliset.

FORTUM

Toinen mielenkiintoni herättävä tapaus on Fortum. Tänään osavuosikatsauksen jälkeen kurssi on tullut alaspäin ja on n. 4% laskussa, kun kirjoitan tätä tekstiä. Mistä tämä johtuu? Oliko kurssiin jo ladattu odotuksia paremmasta osavuosikatsauksen tuloksesta? Ei mielestäni. Oliko osavuosikatsaus kovin huono? Ei mielestäni.

Mielestäni Fortum on yhtiö, jota ei pidä tarkastella yhden osavuosikatsauksen perusteella, vaan vuoden aikajänteellä. Vaikka power-divisioonan tulos heikkenikin kohtuullisen selkeästi, on se selitettävissä pääosin sähkön tukkuhinnan laskulla. Hinta noussee parin vuoden sisällä 2008 vuoden tasolle. Yleensäkin sähkö- ja lämpöliiketoiminnan tuotot ovat parhaat ensimmäisellä ja neljännellä kvartaalilla. Konsernin liikevaihto kuitenkin kasvoi. Puolivuotiskauden osakekohtainen tulos parani viime vuoden 0,78 eurosta 0,93 euroon. Sijoitetun ja omanpääoman tuotto paranivat viimeisellä 12 kk:lla.

Mistä siis tämä yli 4 % lasku? Laskua on perusteltu sillä, että analyytikot odottivat enemmän. Tämä tarjoaa minun mielestäni oikein hyvän ostopaikan, vaikkapa sitten keskihinnan alentamiseen. Kuitenkin pitkällä aika välillä Fortum tulee olemaan yksi salkkuni kivijaloista, jolta voi odottaa vakaata ja vankkaa osinkoa ja suhteellisen defensiivistä kurssihintaa.

Kirjoittaja omistaa Fortumia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti